Zoekknop

Selecteer de taal

Toevoeging van legeringsbestanddelen zoals bijvoorbeeld silicium, koper, zink, magnesium, mangaan en zirkonium geven aluminium specifieke eigenschappen. Hier vindt u een overzicht van de legeringen die Nedal verwerkt en de mogelijke toepassingen.

 

EN AW-6063

Alloy type: AIMgSi 0.5
Max. strength: T6 F25

De legering EN AW-6063 is een veel gebruikte extrusielegering, geschikt voor toepassingen waar geen specifieke eisen worden gesteld ten aanzien van sterkte. Met deze legering kunnen profielen met een zeer hoge oppervlaktekwaliteit worden geëxtrudeerd, geschikt voor veel oppervlaktebehandelingen. Deze legering wordt veelvuldig toegepast voor architectuurdelen, afdekprofielen, o.a. in de automotive toepassingen, deur- en raamkozijnen, gevelbouw, motor pompbehuizingen, licht- en vlaggenmasten en in de voedingsmiddelenindustrie.

 

EN AW-6082

Alloy type: AIMgSi 1
Max. strength: T6 F31

De legering EN AW-6082 is uitermate geschikt voor zwaarbelaste dragende constructieve toepassingen, zoals o.a. in treinwagons, marine toepassingen zoals helidecks en off-shore platforms, containers en mobiele kranen. Door de fijnkorrelige metaalstructuur bezit de legering een uitstekende weerstand tegen wisselende belastingen en dus een hoge vermoeiingssterkte. Deze legering is ongevoelig voor corrosie en gecertificeerd voor gebruik in een zeewater-omgeving.

EN AW-6106

Alloy type: AIMgSiMn
Max. strenght:T6 F25

De legering 6106 is een extrusie legering die ontworpen is voor een optimale combinatie van mechanische eigenschappen, vorm-complexiteit, dunne wanddikten, oppervlaktekwaliteit, maar ook voor de lasbaarheid, en vervormbaarheid. Hierbij ziijn complexe vormen mogelijk, die niet haalbaar zijn met hardere legeringen zoals 6082. Door een kleine toevoeging van Mn, wordt de korrelstructuur fijner, wat de oppervlaktekwaliteit en vervormbaarheid verbetert. De legering EN AW-6106 is een middelsterke legering met toepassingen in oa. automotive and treinenbouw.

EN AW-7003

Alloy type: AIZn6Mg 0.8 Zr
Max. strength: T6 F31EN

AW-7003 is een hoge sterkte legering voor structurele delen die vergelijkbare mechanische eigenschappen bezit als EN AW-6082, echter zonder dat de legering na extrusie met water afgeschrikt dient te worden. De legering wordt o.a. toegepast in bouwliften, mobiele kranen en luchtvaartcontainers. Het sterkteverlies ten gevolge van lassen kan bij deze legering door natuurlijke uitharding tot ca. 90% van de oorspronkelijke waarde hersteld worden.

EN AW-7020

Alloy type: AIZn4.5Mg1
Max. strength: T6 F35

De lasbare legering EN AW-7020 is een hoge sterkte legering voor zeer zwaar belaste delen. Door de relatief lage vervormbaarheid van deze legering, wordt de complexiteit van de profielgeometrie enigszins beperkt (hoewel eenvoudige holle profielen wel tot de mogelijkheden behoren). Deze legering wordt onder ander toegepast voor mobiele kranen, luchtvrachtcontainers, pomphuizen en machine-onderdelen (voor o.a. de mijnindustrie). Ook deze legering vertoont –gedeeltelijk- herstel van de mechanische eigenschappen na het lassen.

EN AW-7108A

Alloy type: AlZn5Mg1Zr(A)
Max. strength: T6 F40

Dit is de sterkste legering die Nedal standaard levert. Geschikt voor zeer zwaar belaste constructies, zoals machine-onderdelen en transport-toepassingen. Geschikt voor eenvoudige vormen, echter holle profielen zijn in sommige gevallen mogelijk. Door nauwkeurige procesbeheersing tijdens extrusie en een optimale warmtebehandeling kan een treksterkte van 400 MPa gegarandeerd worden.

EN AW-6060

De legering EN AW-6060 is een veel gebruikte extrusielegering, geschikt voor toepassingen waar geen specifieke eisen worden gesteld ten aanzien van de sterkte. Met deze legering kunnen profielen met een zeer hoge oppervlakte kwaliteit worden geëxtrudeerd, geschikt voor veel oppervlaktebehandelingen. Deze legering wordt veelvuldig toegepast voor architectuurdelen, afdekprofielen o.a. in de automotive toepassingen, deur- en raamkozijnen gevelbouw, licht- en vlaggenmasten en in de voedingsmiddelenindustrie. Door de uitstekende vervormbaarheid kunnen complexe profielen met een hoge maatnauwkurigheid geproduceerd worden. Dezelfde eigenschappen gelden tevens voor de iets sterkere legering EN AW-6063.

EN AW-6005A

De middelsterke legering EN-AW6005A wordt algemeen toegepast voor structuurdelen met een dragende functie. Typische toepassingen zijn o.a. ladders, delen voor treinwagons en vrachtauto's, offshore toepassingen etc. Door nauwkeurige beheersing van de procescondities en een nauwkeurig gespecifiseerde samenstelling van de legering, kan Nedal een optimale metaalstructuur realiseren die uitzonderlijk goede eigenschappen bezit bij zowel statische als dynamische belasting.

EN AW-6101B

Voor toepassingen waar de elektrische geleidbaarheid van belang is, Levert Nedal de legering EN AW-6101B. De warmtebehandeling kan optimaal afgestemd worden op de gewenste geleidbaarheid of het gewenste sterkteniveau. De legering wordt toegepast voor geleidingsbuizen in verdeelstations en'heatsink' profielen.

EN AW-6061

EN AW-6061 is een middelsterke legering die toegepast wordt in zwaarbelaste constructies, zoals
bijvoorbeeld steigerdelen, verplaatsbare gebouwen (tenten), containers, machine-onderdelen en
scheepsmasten. De eindsterkte kan bereikt worden zonder de noodzaak om het profiel na extrusie met
water te koelen, hetgeen de vormvastheid en maatnauwkeurigheid ten goede komt

Copyright Nedal © 2024 | All rights reserved

Colofon

Scroll naar boven